Na de geweldige ervaring van de ballonvaart weer terug naar de eveneens geweldige ervaring van het op reis zijn met de fiets. De eerste etappes van onze reis vielen eerlijk gezegd een beetje tegen maar de routes na Meiktila zijn stuk voor stuk de moeite waard.
Van Inle terug naar Mandalay is het nog vier dagen fietsen en omdat de rustdagen op zijn gaan die in een keer door. Vanuit het dal van het Inle meer is het een korte klim terug naar de splitsing met Heho en gaat het heuveltje op heuveltje af over rustige landelijke wegen naar Pindaya. Pindaya is bekend vanwege zijn tempel met vele boeddha’s maar aangezien we in Kalaw al een dergelijke tempel hebben bezocht slaan we die maar over. Bij binnenkomst van het stadje suizen we, bergaf, nietsvermoedend langs een stalletje en worden we terug geschreeuwd door 2 dames. De entree voor Pindaya bedraagt $10 pp en dat is zonder toegang tot de tempel! Daar moeten heel veel Birmezen bijna 4 dagen voor werken! Beneden in het centrum hebben we deze geweldige ‘stad’ snel gezien en na een lunch, waar we zowaar een Birmese fietsreiziger aantreffen, moeten we weer terug omhoog naar ons onderkomen voor vandaag, Pindaya Farmhouse. We komen weer langs het stalletje en aangezien we alleen maar even een hapje gegeten hebben vragen, en krijgen we zowaar, ons geld terug. Dat geld geven we liever de komende dagen nog weg in de vorm van een fooi. Pindaya Farmhouse ligt leuk boven op een heuvel een van ons terras genieten we van de ondergaande zon. Na een lekkere maaltijd in het leuke restaurant van het hotelletje, gezellig bijverwarmt door een niet overbodige houtkachel, vinden we tot onze verrassing een heerlijke warme kruik in ons bed en vallen gemakkelijk in slaap.

De volgende wat grotere plaats is Kyaukse en die ligt 160km verderop dus moeten we ergens onderweg nog een hotelletje zien te vinden. Thuis tijdens de voorbereiding hebben we na goed zoeken op Google Maps als enige mogenlijkheid het Shwe Gu Gu guesthouse gevonden in het plaatsje Ywangan. Ze hebben alleen een Facebook pagina met daarop zowaar een telefoon nummer en in Inle hebben we ze al aangeschreven en opgebeld om zeker te zijn van een kamer. Aan de telefoon brabbelt de eigenaar nog iets van ‘ah bicycle’, waarschijnlijk zijn fietstoersisten de enige die het hotelletje aandoen omdat er verder in Ywangan weinig te doen is. De route is weer prachtig en gaat ook weer aardig op en neer. Bij aankomst checkt er zowaar nog een toerist in en inderdaad, hij is ook op de fiets. Ywangan heeft geen echte restaurants maar wel weer een Dagon Beer Station met zelfs een Engelse kaart, prima eten en een lekker vers getapt 🍺.

Shwe Gu Gu heeft geen Engelse ontbijtkaart maar de volgende ochtend begrijpen we dat de keus Rice of (Shan) Noodles is. Dat laatste klinkt wel lekker en zou voor een lunch of avondmaaltijd zo gek nog niet zijn. Onze nuchtere (brood)magen hebben echter wel wat moeite met de rijkelijk toegevoegde tofu gravy en chili olie maar zowel qua calorieën als smaaksensatie hebben we er de rest van de dag nog ‘plezier’ van.
Naar Kyaukse is het na een korte maar veneinige klim voornamelijk nog bergaf maar omdat het wegdek ongelofelijk slecht en stoffig is geeft de snelheidsmeter niet veel meer aan dan bergop. De uitzichten zijn echter spectaculair wat maakt dat dit een van de mooiste routes van onze tocht is.

Voor de laatste etappe naar Mandalay kiezen we voor de lange optie over kleinere en rustige wegen en via de tempels en ruïnes van de vroegere hoofdstad Inwa (ook wel Ava genoemd). Sinds Inle hebben we geen toeristen meer gezien maar hier in Inwa worden er weer aardig wat ‘toeristsich’ rondgereden in paard en wagen. Ondanks een aantal mooie ruïnes en tempels maakt Inwa eigenlijk een beetje verloren indruk met veel arme mensen, die een graantje hopen mee te pikken van het toerisme, en veel vuilstortplaatsen langs de weg. De laatste 35km naar Mandalay gaat weer grotendeels over de hoofdweg maar met het verstand op nul en de blik op oneindig leggen we die binnen no time af.

Inclusief alle dagtochtjes en stadsritjes hebben we dit keer in totaal 1100 km gefietst. In 12 jaar is er ontzettend veel veranderd en niet allemaal ten goede, in ieder geval niet voor de fietsreiziger. Er is veel meer verkeer op de weg en er wordt op veel plekken aan de weg gewerkt en dit alles voldoet zeker niet aan onze westerse milieu richtlijnen. Wel zijn een aantal dingen een stuk makkelijker geworden en is een groter deel van Myanmar open voor toeristen. In ieder gehucht is nu een geldautomaat en overal vind je wifi en is er bereik voor je mobiele telefoon (niet voor iedere fietsreiziger overigens een vooruitgang). Alhoewel veel Birmezen het inmiddels een stuk beter hebben, mede dankzij het toerisme, is er ook nog steeds heel veel armoede. Maar arm of rijk, de mensen zijn ongelofelijk vriendelijk en gastvrij. Misschien over een aantal jaar, als de wegen ‘af’ zijn en er voldoende welvaart is dat zij zelf ook de fiets weer leren waarderen, is Myanmar wel een van de leukste landen om te fietsen. Hopelijk houden de mensen wel vast aan hun bijzondere cultuur. Wie weet tot dan!

Gereden routes

Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
Naungswe Pindaya

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
Naungswe Pindaya 20.799127, 96.771698 (Route)
Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
Pinday-Ywangan

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
Pinday-Ywangan 21.056308, 96.547852 (Route)
Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
Ywangan-Kyaukse

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
Ywangan-Kyaukse 21.405770, 96.332245 (Route)
Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
Kyaukse-Mandalay

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
Kyaukse-Mandalay 21.807958, 96.093292 (Route)