Na 3 dagen relaxen op Koh Lipe nemen we weer de boot terug naar PakBara. Om een beetje een idee te krijgen van een gemiddelde fietsdag even een inkijkje in onze routine. Omdat het snel warm wordt en richting de 40 graden gaat de wekker zo rond 5 uur ( ja…echt waar!) zodat we rond 6 uur op de fiets zitten. Ontbijten lukt dan vaak niet bij het hotel waar we overnachten dus de avond van te voren slaan we allerlei zoete meuk in bij de 7/11 of Tesco Lotus met icetea en yakult, wat we dan na de wekker oppeuzelen in bed. Na het douchen smeren we ons in met factor 30 ( Vision van de concurrent Takeda, maar echt superspul😄) en proberen we weer alles in de fietstassen te krijgen ( wat we overdag nodig hebben in de voortassen zodat we dit makkelijk kunnen pakken). Zo ‘s ochtendsvroeg is het heerlijk koel (rond de 23 graden) en komt het leven onderweg langzaam op gang. Deze tijd kenmerkt zich door schorre hanen, wasluchten en hier en daar gebakken knoflook met uien. Ook valt op dat de vrouwen vaak al heel actief zijn en de mannen nog wat nadutten voor het huis of bij de hut. In het begin zijn we vaak alleen op de weg maar al gauw komen de scooters met ouders die hun kinderen naar school brengen en die ons veelal even groeten. 
In het zuiden van Thailand wordt bijna ieder stukje land gebruikt voor teelt van het een of ander, zo rijden we langs grote rubberplantages met hier en daar een verdwaalde bananenboom. Gelukkig voor fietsers betekent dat veel schaduw! Maar ook ananas, avocado en papaya groeit er weelderig. Wat je ook ziet zijn grote palmbomen plantages voor palmolie, in Maleisië bestaat ondertussen 90% van het primaire regenwoud op Borneo uit palmboom plantages, het is te hopen dat zuid Thailand gevarieerder blijft!
Onderweg proberen we om de 20k wat te eten en/of te drinken, wat soms hele gezellige ontmoetingen oplevert en je wordt uitgenodigd om aan de ‘hoofdtafel’ te komen zitten en er fotomapjes tevoorschijn komen om te laten zien dat ze ook in andere landen zijn geweest.
Wat je ook vaak ziet en dat is echt schrijnend, zijn honden en katten die sterk verwaarloosd zijn. Alhoewel over het algemeen Thai goed voor hun huisdieren zorgen, zijn er toch ook veel beesies die nergens bij lijken te horen. Ze zijn vaak sterk vermagerd, hebben vaak kale schurftplekken waar de huid openligt of is verbrand door de zon en zijn zich constant aan het krabben. Ieder jaar neem ik me voor om hier echt iets aan te gaan doen, zouden we niet naast Merck/MSD for Mothers een programma kunnen starten Merck/MSD for Animals? Ik zie het helemaal voor me, mobiele dierenklinieken met een dierenarts die alle honden en katten steriliseren/ castreren, flinke dosis mectizan en andere medicijnen die nodig zijn om ze er weer boven op te helpen en wij gaan mee voor de kroeltherapie😺! Weet zeker dat er bij MSD meer mensen te porren zijn voor dit plan! Elizabeth, Hester zullen we dit in 2016 samen oppakken 😉?
Als we weer aankomen in het plaatsje waar we willen overnachten gaan we eerst op zoek naar het hotel (hier hebben we vaak van te voren op internet even naar gezocht), maar zijn ook altijd al rijdende op zoek naar een massagesalon, supermarkt en een mogelijk restaurant voor ‘s avonds. Eenmaal in het hotel spoelen we alle zoutkristallen van ons lijf en relaxen even wat om in de middag het plaatsje verder te ontdekken en als het kan ons heerlijk te laten masseren ( dat hebben de spieren vaak wel verdiend😛) en in de avond na een lekker maaltje, vroeg naar bed (en de airco op 25 graden) waar we meestal nog een filmpje kijken op de laptop ( dit jaar een topkeuze aan films mee – met dank aan Robert!)

Waar zijn we nu

P.K. Inn, Yan Takhao

Gereden routes

Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
Pak Bara-Yan Ta Kao

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
Pak Bara-Yan Ta Kao 7.131284, 99.751439 (Route)
Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
Satun-Pak Bara

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
Satun-Pak Bara 6.751896, 99.923401 (Route)
Route berekenenOpen standalone kaart in volledige scherm modus
U Sukhumvit - Hua Lampung treinstation

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

km | | /km | +m | download GPX bestand download GPX bestand
U Sukhumvit - Hua Lampung treinstation 13.746089, 100.538101 (Route)

Foto overzicht